איך נראית פתיחה בהריון – המדריך המקיף

לשיתוף
תוכן עניינים

איך מתבצעת בדיקת פתיחה? מה מלמדת התוצאה? מה גורם לפתיחה בהריון? מה עוד רואים בבדיקה הואגינלית? ומתי עושים אותה? 

כשמדברים על פתיחה הכוונה לפתיחה בצוואר הרחם (ולא בנרתיק). צוואר הרחם הוא החלק התחתון ביותר של הרחם, ניתן להרגיש אותו דרך הנרתיק ולו תפקיד חשוב בשמירה על העובר בתוך הרחם. לקראת סוף ההריון הצוואר עובר שינויים כמו פתיחה, מחיקה, מיקום ומרקם. 

את השינויים לא ניתן לראות בעין, אלא להרגיש בבדיקה ידנית דרך הנרתיק.

הבדיקה נעשית בד"כ ע"י מיילד.ת או רופא.ה, באמצעות הכנסת שתי אצבעות ופיסוקן (ראו איור), וכך הבודק מעריך את הפתיחה אשר נמדדת בסנטימטרים (1-10 ס"מ) ומעידה על הדינמיקה הצווארית.

חשוב לזכור כי הצוואר נפתח בעקבות צירים ולחץ של ראש התינוק. ללא צירים בד"כ אין פתיחה. ורק במקרים נדירים האישה לא תרגיש בפעילות הרחמית (צירים).

ההערכה לגודל הפתיחה מבוססת על ניסיון ומיומנות, לכן איננה מדויקת.

יש לציין שפתיחה איננה המדד היחיד המצביע על התקדמות הלידה, והיא כשלעצמה אינה יכולה לנבא כמה הלידה קרובה ללא פרמטרים נוספים. וגם אז.. אין באמת לדעת מתי תתרחש הלידה. 

באותה "בדיקת פתיחה" ניתן לקבל מידע על פרמטרים נוספים, כגון:

  • מחיקה (אורך צוואר) – נמדד באחוזים. 100% מצביע על מחיקה מלאה (ראו סרטון).
  • מיקום הצוואר – צוואר קדמי או צוואר אחורי. התקדמות הצוואר מצביעה על התקרבות ללידה. 
  • מרקם – צוואר רך או צוואר קשה. התרככות הצוואר מצביעה על התקדמות. 
  • גובה התינוק – מוערך לפי שתי בליטות גרמיות בשם ׳ספינות׳, אשר יוצרות קו דמיוני המציין את החלק הכי צר באגן שהוא בעצם קו האפס. כאשר התינוק נמצא מעל קו זה, הוא מוגדר בגובה מינוס 1/2/3 וכאשר הוא יורד מתחת לקו האפס הוא מוגדר בגובה פלוס 1/2/3. ככל שהתינוק יורד הוא מתקרב ליציאתו לעולם. 

מתי עושים את הבדיקה?

כל עוד אין סימנים מבשרי לידה, בד"כ אין סיבה לעשות אותה. הבדיקה נעשית כאשר אישה מגיעה לביה"ח ללדת, ולרוב זה יהיה גם התנאי לקבלת חדר לידה. ברוב בתי החולים מאפשרים כניסה לחדר לידה החל מלידה פעילה –  פתיחה של 3 או 4 ס״מ (תלוי בעומס ומשתנים נוספים). במהלך הלידה אין הכרח לעשות הרבה בדיקות ואגינליות ויש שיאמרו שאין צורך בכלל, אלא אם היולדת מעוניינת. כמובן שכל מקרה לגופו וחשוב לדעת שאת זו שמחליטה! ואם יש קושי עם הבדיקה או רגישות מוגברת; חשוב לשתף את הצוות. הם בדר"כ מגלים הבנה ועושים את מירב המאמצים כדי להקל על היולדת. 

בנוסף לנתונים המתקבלים מבדיקה ואגינלית, ישנם עוד סימנים שכדאי להתייחס אליהם באשר להתקדמות הלידה, כמו: תכיפות הצירים ועוצמתם, התנהגות היולדת, נשימות, קולות והפרשות. 

מאחלת לך לידה טובה, בריאה וזורמת 

זמינה עבורכם לכל שאלה
קורסי הכנה ללידה
קורס הכנה ללידה אונליין
קורס הכנה Online
Live ב-Zoom

כלים לשיכוך כאב בלידה

טכניקות יישומיות להרפיה ושחרור פחדים

נהלים ופרוטוקולים בבתי חולים

כלים לכניסה רכה "לחיים החדשים" וטיפול בתינוק

תנועות ותנוחות לצירים וללידה