אפידורל – משכך הכאב הנפוץ ביותר בלידה

לשיתוף
תוכן עניינים

כל מה שחשוב שתדעי על משכך הכאב הנפוץ ביותר בלידה – אפידורל

מה זה אפידורל?

שיטה נפוצה, יעילה ומוכרת לשיכוך כאב בלידה.
חומר המוזרק לחלל האפידורלי בגב התחתון ומאלחש את צירי הלידה. האלחוש גורם לניתוק הקשר בין המוח (האחראי על המודעות לכאב), לבין העצבים המובילים את תחושת הכאב; ובכך ניתנת תחושת הקלה משמעותית מאזור המותניים ומטה.

אפידורל זהו שמו של האזור בגוף (epidural space) אליו מוזרק האלחוש (לכן נהוג לקרוא כך גם לזריקה עצמה), והוא נמצא בין חוט השדרה לעמוד השדרה.

איך מתבצעת הפרוצדורה?

לפני מתן אפידורל מקובל לתת ליולדת עירוי נוזלים, לאחר מכן המרדים מבצע תשאול קצר על מנת לוודא שהאישה יכולה לקבל את הזריקה (הסבר בהמשך מי אינה יכולה לקבל), ומחתים אותה על טופס הסכמה לביצוע ההליך.

לעיתים המלווים מתבקשים לצאת מהחדר בזמן הפרוצדורה (תלוי במרדים ובסיטואציה).
היולדת מתבקשת לשכב על הצד או לשבת עם גב קמור, ולא לזוז לאורך כל ההליך. המרדים מחטא את הגב ומחדיר זריקת אלחוש מקומית בגב התחתון, לאחר מכן מחדיר מחט עם צינורית דקה שבאמצעותה עובר חומר ההרדמה לאורך כל הלידה. המחט יוצאת והצינורית נשארת.
היולדת יכולה להוסיף מהחומר באמצעות לחצן המיועד לזה.

המטרה לתת מינון מדויק ככל האפשר כך שאישה תחוש הקלה בכאב מצד אחד, ומאידך לא תאבד את יכולת התנועה.

אחרי כמה זמן האפידורל משפיע?

תוך 10-20 דקות.

מה היתרונות של האפידורל?

מאפשר מנוחה ומאלחש את הכאב בצורה יעילה 😊

מה החסרונות של האפידורל?

מדובר בתהליך פשוט ובטוח יחסית. ובכל זאת, ישנם מעט סיכונים ותופעות לוואי (נדירים) אשר עלולים לגרור למגוון התערבויות (ישירות או עקיפות), כגון: כאב ראש, ירידה בלחץ דם, בחילות, כאבי גב, זיהום, לידה מכשירנית (ואקום, קיסרי), חתך חיץ, צורך במתן זירוז, הארכת זמן הלידה, העדר תחושת לחץ, שלב לחיצות ארוך, פגיעה ברצפת האגן, ועוד.

החיסרון העיקרי בלקיחת אפידורל הוא דווקא היעדר התנועה ותחושת הכאב, שמובילים לניתוק פיזי ומנטלי מהמתרחש בגוף. תחושת הכאב מעודדת תנועה וחיבור לצורכי הגוף והעובר, דבר התורם להתקדמות הלידה, התברגות התינוק באגן, ובשלב הסופי של הלידה – לחיצות יעילות ושמירה על רצפת אגן.

באילו תנוחות אפשר ללדת עם אפידורל?

מרגע מתן האפידורל אין אפשרות לרדת מהמיטה. לכן בדרך כלל לידה עם אפידורל תתבצע בשכיבה על הגב, שכיבה על הצד, חצי ישיבה, ובמקרים יחסית נדירים בעמידת 6 (במידה והיולדת שולטת ברגליה והצוות תומך בכך).
בין אם היולדת שולטת ברגלייה ובין אם לא, אין אפשרות לרדת מהמיטה מטעמי בטיחות.

ישנם מצבים בהם אפידורל לא משפיע?

סיכוי נמוך אבל קיים. במקרים כאלה חוזרים על הפרוצדורה שוב.

באיזה שלב ניתן לקבל אפידורל?

בכל שלב בלידה. עם זאת, התהליך נעשה רק בחדר לידה שאליו ניתן להיכנס בד"כ רק "בלידה פעילה" (פתיחה של 3-4 ס"מ או במקרים ספציפיים אחרים).
בכל מקרה, עדיף שלא לקחת אפידורל בשלב מוקדם מידי; להיעדר התנועה יש חסרונות (כפי שצויין קודם), על אחת כמה וכמה אם מדובר בשלב מוקדם.

האם אפשר לפספס את קבלת האפידורל?

נדיר אך יתכן. אפשר לקבל אפידורל גם בפתיחה מלאה, אבל אם הגעת עד לשם זכרי שאת ממש בסוף. רוב המסע מאחורייך! וחשוב גם להכיר את "שלב היאוש,״ בו נשים רבות מבקשות משכך כאבים למרות שלא תכננו זאת מלכתחילה. זכרי שזה טבעי!
אם חשוב לך ללדת ללא אפידורל – הכיני את עצמך ואת המלווים שלך.

מתי אי אפשר לקבל אפידורל?

  • נשים עם רמת טסיות נמוכה בדם – PLT. בד"כ מתחת ל־100 אבל ישנם מקרים שיאשרו מתן אפידורל גם עם רמות נמוכות יותר. הסיבה: סיכון להיווצרות דימום באזור החדרת המחט.
    מומלץ להגיע ללידה עם בדיקות דם עדכניות (3 שבועות).
  • בשימוש בתרופות מדללות דם – יש להתייעץ עם הרופא המטפל במהלך ההריון. לרוב יהיה צורך בהפסקת התרופות ב- 12-24 השעות שלפני, מחשש לדימום בעקבות הפרוצדורה. 
  • במצב זיהומי סיסטמי (כמו חיידק בדם).
  • בעיוות עמוד השדרה שאינו מאפשר גישה לחלל האפידורלי.
  • בעיות נוירולוגיות.
  • בלחץ דם מאוד נמוך.
  • נשים עם קעקועים גדולים המכסים את אזור הגב התחתון – במידה ויש ספק, ניתן להתייעץ מראש עם המרדים.
  • כאשר הלידה כבר קרובה מאוד או מתפתחת מהר.
זמינה עבורכם לכל שאלה

קורס הכנה ללידה מוקלט

יחודי ומקיף המשלב את שיטת היפנובירת'ינג

הקורס כולל:

מה מקבלים בנוסף