צרבת היא מצב בו חומצה עולה מהקיבה לושט ויוצרת חושה של "שריפה" בבית החזה או בגרון.
המצב שבו חומצה עולה מהקיבה לושט אינו תקין והוא קורה בגלל סיבות שונות כמו: מזון שדורש מהקיבה רמת חומצה גבוהה כדי לפרקו, תסיסה בקיבה, אכילת יתר, לחץ תוך בטני גבוה, סוגר ושטי חלש (שוער) או שילוב של כמה סיבות יחד.
בהריון, צרבת נובעת בעיקר מליקוי בפעילות השסתום שבין הקיבה לוושט (סוגר ושטי) והסיבה לכך היא, הפרשה מוגברת של רלקסין, הורמון שמגמיש את כל הרקמות בגוף על מנת להכינו ללידה. סיבה נוספת היא הלחץ התוך- בטני שעולה עם התקדמות ההריון וגדילת הבטן, מה שגורם ללחץ מכאני על הקיבה וסיכוי מוגבר לעליית חומצה.
לקבלת עדכונים, כתבות ושלל הפתעות
איך מטפלים?
אז כמו בכל דבר, כדאי קודם כל להכיר את הטיפול המונע:
מה לעשות וממה להימנע?
- להימנע ככל האפשר ממזונות שדורשים מהקיבה רמת חומצית גבוהה כדי לפרק אותם, כמו: חלבון מהחי, קפה, מזון מטוגן, חריף, חמוץ, מעובד, פירות הדר, ירקות סולניים (חצילים, תפוחי אדמה, עגבניות). יש להימנע ממוצרי חלב – (בניגוד למה שחשבו בעבר,) חלב ומוצריו יכולים להקל על הצרבת באופן רגעי בלבד, אבל בטווח הארוך עלולים אף להחמיר את המצב.
- לא לאכול סמוך לשינה.
- להימנע מארוחות גדולות.
- לא לשתות בזמן הארוחה.
- ללעוס היטב את האוכל.
- להקפיד על הפרדת מזונות.
- להימנע משכיבה אחרי האוכל.
אם עשיתן הכל ועדיין הצרבת מופיעה (בכל זאת..הריון זה מצב מיוחד), אני ממליצה לנסות את טיפול הטבעי ואם גם הוא לא עוזר, לעבור לטיפול תרופתי קונבנציונלי (הסבר בהמשך).
טיפול טבעי:
אכילת מזונות בסיסיים (ולא חומציים), מזונות קלים לעיכול ועשירים בסיבים תזונתיים כמו פירות וירקות ובמיוחד בננות, תפוחים, אגסים, ירקות עליים (כדוגמת חסה) ירוקים וכתומים, אגוזים ושקדים.
בזמן הצרבת מומלץ לשתות מים קרים, כיוון שהם יכולים להקל על תחושת השריפה,
ובאופן כללי מומלץ לצרוך מזונות קרים או בעלי אפקט מקרר כמו, נענע, מלפפון וכו'.
סודה לשתיה– היא אמצעי ביתי וזמין, ווסותרת חומצה באופן מידי ויעיל. ניתן לערבב חצי כפית של סודה לשתיה (עדיף טבעית) עם מעט לימון ברבע כוס מים ולשתות. זה לא פתרון לטווח הארוך, אך יכול לעזור במצבים אקוטיים.
טיפול תרופתי:
במקרים מסוימים אין מנוס מתרופות, אז חשוב להכיר איזה תרופות קיימות היום בשוק (כמו טאמס או רני) .תרופות אתה נוגדות חומציות ולכן מקלות מאוד ובאופן די מיידי.
אבל… זכרו שהקיבה הפרישה חומצה על מנת לעכל את המזון ביעילות ובהתאם למזון שהיא צריכה לעכל. אם הורדנו את רמת החומציות החיונית הזו, אנחנו בעצם מקשים על העיכול והמזון נשאר יותר זמן בקיבה. לכן, נטילת תרופות אלו באופן קבוע לא פותרת את הבעיה.
עם זאת, צרבת זו תופעה מטרידה מאוד, ולכן אם אתן "בהתקף", שווה להיעזר בתרופות אלו.
היו קשובות לגוף, נסו את הטיפול המונע ושימו לב מה מקל או מחמיר. לרוב, שינוי בתזונה ובהרגלי חיים יכולים לסייע ואף להעלים את התופעה, אבל חשוב לזכור כי בהריון מצטרף גם היבט פיזיולוגי וגם היבט מכאני, שהם טריגר משמעותי (שבקרוב מאוד מאחורייך).
אני מאחלת לכן הריון נעים וקל, ללא צרבות ושאר תופעות.
תימור נמדר- בשביל האישה
המאמר איננו מחליף יעוץ רפואי