כאב בלידה איך להתמודד
כאב בלידה איך להתמודד

כאב בלידה

לשיתוף
תוכן עניינים

כאב בלידה הוא אחד מהנושאים שהכי מעסיקים נשים לקראת לידתן, בין היתר בגלל אינסוף האמירות והשמועות מסביב, שמוסיפות המון פחד לתהליך. מאמר זה יעסוק בקשר הישיר בין השניים; פחד וכאב.

נעסוק בשאלה מה הוא הכאב הזה? ממה הוא נובע? איך והאם אפשר להשפיע עליו?

(לטוב ולרע)

הרשמי לניוזלטר

לקבלת עדכונים, כתבות ושלל הפתעות

מה זה בכלל הכאב הזה?

לפי הגדרה – חוויה פיזית ורגשית.

אי אפשר לדבר על כאב בלידה מבלי לתת רקע על כאב בחיים. כמעט כל כאב שאנחנו חווים מעיד על נזק (או פוטנציאל לנזק) כלשהו, לדוגמא: כאב שיניים, כאב גב, כאב מחבלה וכו'..
אבל חשוב לדעת שלא כל כאב הוא שלילי (המעיד על נזק), למשל כאב בלידה. מדובר בכאב פיזיולוגי, טבעי וחיובי – כאב שמביא חיים.

לא רק שהכאב הזה לא מזיק, יש לו אפילו מטרה מאוד חשובה – לכנס אותנו, לחבר אותנו לתהליך (לגוף ולעובר), ולגרום לנו לנוע בלידה. דבר שכל כך קריטי להתקדמות טובה ובריאה בלידה.

אז למה צירים כואבים ומה הקשר לפחד?

הסברה היא שהכאב בלידה נובע מכיווץ הרחם (צירים) ומתיחת הרקמות, אבל החלק המעודד הוא שמדובר בכאב זמני ולא רצוף. כלומר – הכאב מורגש בד"כ רק בזמן הציר (ולא בהפוגות ביניהם) והוא נגמר עם הציר האחרון.

אבל לכל משוואת הכאב בלידה, נכנס עוד אלמנט משמעותי ומעניין, והוא – הפחד. את הקשר המרתק בין הפחד לכאב חקר המיילד האנגלי ד"ר גרנטלי דיק-ריד במסגרת עבודתו כמיילד, לאחר שנחשף לפערים הקיצוניים בין לידה ולידה.

מסקנות המחקר מרתקות!

דיק-ריד מציג בספרו "לידה ללא פחד" תיאוריה מעניינת ומהפכנית, שלפיה כאשר הפחד אינו נוכח בלידה – גם הכאב אינו נוכח. ההסבר לכך הוא שהפחד גורם לעורקים המובילים אל הרחם להתכווץ ולהימתח, ובכך מייצר כאב.

הפחד בולם את תהליכי הלידה הטבעיים אשר מתחוללים בגוף ובכך מאריך את הלידה, מה שלעיתים מוביל לצורך בהתערבויות חיצוניות בתהליך. כשהאישה רגועה בלידה זה עוזר לגוף לפעום, ולהתקדם באופן חלק וטבעי לרגעי הלידה.

דיק ריד טבע את השם 'סינדרום פחד-מתח-כאב' (FTP), וטוען כי גוף האישה מצויד בכל הנדרש על מנת להפחית אי נוחות וכאב בלידה, בתנאי שיניחו לו וינטרלו ממנו את הפחד.

כיום, הפחד מהלידה הוא משהו שמושרש בנו כל כך עמוק שכדי להפחית אותו נדרשת עבודה רבה ותרגול מעמיק. קורס הכנה ללידה נותן מענה ישיר למטרה זו, על- ידי הענקת ידע וכלים איכותיים להעמקת הביטחון ושחרור פחדים. אישה שמצוידת בידע ובכלים המתאימים לה – מעלה את סיכוייה לחוות לידה זורמת, רכה ומעצימה יותר!

הרשמי לניוזלטר

לקבלת עדכונים, כתבות ושלל הפתעות

ואיך בכל זאת אפשר להפחית את הכאב בלידה?

בלידה ישנן דרכים שונות ומגוונות להתמודדות עם הכאב, המעודדות את הגוף להיעזר במנגנוני הפחתת הכאב הטבעיים המועברים במערכת ההורמונלית. גוף האישה נועד להתמודד עם כאבי הלידה כל עוד המערכות בגוף (השרירים וההורמונים) עובדות בהרמוניה וללא הפרעות חיצוניות. רק חשוב לדעת איך לאפשר לגוף לעשות את מה שהוא יודע כל כך טוב – ללדת.

למען הסר ספק, מעטות היולדות שלא חוות בכלל כאב בלידתן. אך מה שמשפיע רבות על עוצמת/חווית הכאב נובע מהתפיסה שלנו כלפיו, מהביטחון שלנו וההתמסרות לתהליך ולתחושות.

טיפים להתמודדות עם כאב וקידום לידה באופן טבעי:

נ.ת.מ.ק.ד.ה –

נשימה
תנועה
מגע, מים, מדיטציה
קול
דמיון מודרך
הרפיה

בנוסף, קיימים משככים כמו: גז צחוק, אפידורל וטנס.

את כל האופציות לשיכוך כאב מומלץ להכיר לעומק ולתרגל במהלך ההריון באופן עצמאי או במסגרת קורס הכנה ללידה.

אני מאחלת לך לידה טובה, חלקה ומעצימה!
תימור נמדר – בשביל האישה

זמינה עבורכם לכל שאלה
קורסי הכנה ללידה
קורס הכנה ללידה אונליין
קורס הכנה Online
Live ב-Zoom

כלים לשיכוך כאב בלידה

טכניקות יישומיות להרפיה ושחרור פחדים

נהלים ופרוטוקולים בבתי חולים

כלים לכניסה רכה "לחיים החדשים" וטיפול בתינוק

תנועות ותנוחות לצירים וללידה